Festa major «falles»

Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat

Les Falles, declarades patrimoni cultural inmaterial per la Unesco l’1 de desembre de 2015, son la festa del foc del solstici d’estiu del Pirineus.

Les falles de Taüll
Es corren el divendres del tercer cap de setmana de juliol, i marquen l’inici de la festa major. No es té constancia de cap interrupció.
Els fallaires pugen caminant al faro carregats amb les seves falles i sopen abans de baixar.

La falla
A Taüll la tipologia de la falla mes freqüesnt es l’anomenada “Rantiner”.
El Rantiner és una falla d’una peça, un tronc o branca de pi negre rentinós, que s’acava en forma de creu, i on s’hi claven unes teies. Es tracta d’un model de falla molt personal, cada fallaire es fa el seu rentiner.

El faro
El faro es planta pels vols del cap de setmana mes proper a Sant Pere. S’ubica a Torresplanes, a 1.767 m., sobre l’esllavissada anomenada l’Esvomegada de Sarrado.
El faro, estrucura piramidal feta amb troncs de pi que es convertirà en una gran foguera, l’encendran els últims fallaires que tancaran la fila.

Els nostres avantpassats creien que la llenya dels cims era més pura, ja que rebia millor els raigs del sol. Per aquest matiu, els faros són, encara avui, encesos en els llocs més elevats i és des d’aquide d’on s’inicia la baixada. Els fallaires, guiats pel fadrí major o cap de colla, comencem la filera del foc muntanya avall fins que arrben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el so de campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i es treu coca i vi per a tothom.

Comments are closed.